woensdag 18 april 2012

Pyongyang vanuit de bus


Pyongyang, 12 april 2012: de voorbereidingen voor de feestweek zijn in volle gang. Ook buiten de hoofdstad worden overal vlaggen aangebracht, inwoners leggen - volgens de officiële lezing na werktijd, in hun vrije uren - kleurrijke bloemperken aan.
Ook balkons worden kunstig versierd met vlaggen, revolutionaire leuzen en veelal papieren bloemstukken.








Officieel heten ze gidsen, maar veel toeristen en buitenlandse gasten noemen ze 'bewakers': "No picture, NO PICTURE please! Jullie zijn hier net een paar dagen en weten helemaal niet wat essentieel is voor ons land, dat kunnen wij beter bepalen. U hoort nog wel wanneer het goed is dat u foto's kunt nemen. Tot zolang geen enkele klikkende camera alstublieft! Bovendien: soldaten, officieren, geüniformeerd personeel en dus ook verkeersagentes, vallen evenals wegblokkades, versperringen of andere afsluitingen onder militaire geheimen. Streng verboden te fotograferen allemaal! Alle foto's waarbij niet om toestemming is gevraagd, ook van personen die op straat zonder dat ze het weten door uw beeld lopen, moeten wij straks bij controles van uw toestellen deleten. Verboden opnames worden zondermeer gewist, houd u er rekening mee dat we heel strikt zullen zijn."










Aanleg van soms gigantische bloemenzeeën en perken ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Onze Eeuwige President Kim Il-sung, op zondag 15 april 2012







Een stoet partijleden met in fleurige klederdracht gehulde vrouwelijke gidsen is onderweg naar het Geschenkenpaleis voor het Volk-II, gewijd aan alle cadeaus van buitenlandse beroemdheden en staatshoofden, ontvangen door zoon Kim Jong-il (1941/1942-2011).
Aan de geschenken van diens vader, Kim Il-sung (1912-1994), grondlegger van het moderne Korea en Eeuwige President alias De Zon van de Eenentwintigste Eeuw, is het gigantische paviljoen-I een paar kilometers terug gewijd. Met tot de dag van ons bezoek volgens een officiële teller een hoeveelheid aan van vreemde mogendheden ontvangen cadeaus van inmiddels 111.093 stuks.
Voor de jongste telg uit de communistische Kim-dynastie, kleinzoon Kim Jong-un alias De Briljante Kameraad, sinds de dood van zijn vader in december jl. aan de macht, zal in een nog onzekere toekomst worden begonnen met de bouw van een derde Paleis voor Volksgeschenken.


Verliefde stelletjes laten zich altijd graag op de foto zetten vóór een muurschildering of mozaïek met een zon (Sariwŏn)





Coöperatieve modelboerderij Schitterende Oogsten.
Omvang: duizend hectare, waarvan ca. 900 bebouwd met rijst en (soms) maïs. Honderd hectare is bestemd voor de aanplant van groenten en/of fruit.


Sinds enige tijd is het o.a. bewoners van collectieve landbouwbedrijven ook toegestaan bij hun huisjes privé een groentetuin aan te houden. Door de staat vastgestelde afmetingen daarvan: 30 tot maximaal 40 vierkante meter. De opbrengst van deze tuintjes mag  helemaal worden aangewend voor eigen gebruik.
Probleem nummer één bij de bewerking van het gecollectiviseerde landgoed, aldus een openhartige woordvoerster van de modelboerderij: "Brandstofgebrek, er is een voortdurend tekort! We kunnen minder tractoren laten rijden dan we willen en daardoor is er vaak minder oogst dan zou moeten."





Spitsuur in de tram: Koreanen kennen weinig angst bij het leggen van contacten, zijn altijd belangstellend, gedisciplineerd, trots, waardig, zeer beleefd en bovenal nieuwsgierig. Vriendelijkheid, enige distantie en zwaaien naar de ander en dus ook naar de vreemdeling horen daarbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten